8 Şub 2015

Whiplash

Küçük yaşlardan itibaren bateri çalmaya başlayan Andrew, işinde tam anlamıyla br usta olmak ister.Üniversite tercihinde de ülkenin en iyi müzik okulu olarak gördüğü Shcarffer Konservatuarına girer. Henüz 19 yaşındadır ama dersler harici var gücüyle çalışır. Bür gün okulun en sert hocalareından biri olan caz duayeni Tere'nce Fletcher'in dikkatini çekeri. Fletcher, Andrew'ü okulun en parlak öğrencilerinin seçildiği ve sürekli yeni yarışmalara hazırlanan orkestraya seçer. Başarısı kadar acımasızlığıyla da ün yapmış olan Fletcher, Andrewun kapasitesin sonuna kadar kullanmadan asla başarmış sayılmayacaktır. Genç bateristin önünde sadece mesleki bir test değil, psikolokik bir sınavdır...

2014 yılının filmlerinden olmasına rağmen tam da 5 dalda Oscara aday gösterildikten sonra oscara aday gösterildikten sonra ülkemizde vizyona giren Whiplash bir konservatuar öğrencisi ile aşırı sert öğretmeninin müzik, güç, disiplin üzerinden işleyen ilişkisini anlatıyor. Caz ve bateri burada bir araç ama gilme ritmini, inanılmaz enerjisini veren de onlar. Öyle güzel bir kurgu var ki Whiplash'in müthiş bir zamanlama duygusuyla filme acayip bir  dinamizm katıyor. Doğaçlama bir caz performansına tanık oluyorsunuz. Bu sadece bir tek senaristin değil yönetmeninde başarısı diye düşünüyorum. Fİlmin yönetmeni 1985'li Damien Chazelle. Hikayede yarattı beklenmedik olayları seyirciye aktarma şekli muazzam.
Senaryonun yanı sıra müthiş iki oyunculuk izliyorsunuz. Fleche (J.K Simmons); sert davranışlarının ona kattığı karimzası, psikopatlığıyla, gösterişli yazılmış sahneleriyle seyirciyi etkisi altına alan bir karakter. Oscar'a yardımcı erkek oyuncu kategorisini şimdiden garantilemiş gibi.Genç oyuncu Miles Teller'ında fiziksel zorlayınıcı Andrew rolüyle son derece başarılı olduğunu söylemek mümkün.
Bir çok aksiyon sahnelerinden alamadığımız zevki sert ve dinamik sahneleriyle filmden çok bir enerji bombasıyla karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Özellikle final sahnesiyle hafızalarımıza derin mesajlar vermesine sebep oluyor.. En kısa zamanda izlemenizi tavsiye ediyorum.

2 yorum:

  1. İlginç bir filme benziyor.
    Merhaba, blogunuzu etkinlik kapsamında görüp geldim. GFC den takibe aldım, ben de beklerim.
    www.nowacraft.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dün itibariyle 3 dalda oskarın sahibi oldu. En iyi yardımcı erkek, en iyi kurgu ve en iyi ses dallarında.. Sonuna kadar hak eden bir yapım..
      Teşekkür ederim, geleceğim :)

      Sil

Düşüncelerinizi lütfen benimle paylaşın..