28 Kas 2014

Birleşen Gönüller


Türk sineması adına izlediğim en güzel dönem filmlerinden biri "Birleşen Gönüller". 
2003 yılında yayınlaşmış olan Niyazi Sanlı imzalı Aşka Son Bakış adlı romanda beyaz perdeye aktarıldı. Kitabın gerçeklere dayanan ana hikayesinin yanı sıra yan hikayelerde sinemaya aktarılmış. Filmin yönetmeni Hasan Kılıç. Onunda ilk sinema filmi deneyimi. Fakat ilk olmasına rağmen yüksek bütçeli oluşuyla 2014 yılının en iddialı yapımlardan biri olarak görülüyor.  İi ayrı dönemi  konu alan filmi için özel dekorlar ve kostümler hazırlandı. Filmin çekimleri ise Bulgaristan'da gerçekleşti.

1990'lı yıllarda evli olan Dilek(Yağmur Kaşifoğlu) ve Yunus (Atılgan Gümüş) Yunus'un görevi nedeniyle Kazakistan'a yerleşirler. Yunus okulu olmayan bölgeye okul inşa edip öğretmenlik yapacaktır. Dilek ise; kocasına aşık Kazakistan konusunda tereddütlü ve mutsuzdur. 70 yaşlarında ki Cennet teyze (Sema Çeyrekbaşı) ise kendi hikayesini anlatarak Dilek'e güç olur. Kuzey Kafkasya Türkü olan Cennet, Niyaz (Fikret Hakan) ile evlendiğinin ertesi günü sevdiği adamı savaşa yollamıştır. 2. Dünya savaşının zorlu şartlarında hamile olan Cennet ise sevdiği adam Niyaz birbirlerine söz verirler, ne olursa olsun Niyaz geri dönecektir ne olursa olsun Cennet onu bekleyecektir. 

Niyaz'ın gençliğini Serkan Şenalp, Cennet'in gençliğini ise Hande Soral canlandırıyor. Bana sorarsanız ikisi de çok iyi işler başarmışlar.

Film teknik açıdan başarılı. 2. Dünya Savaşı sahneleri, Nazi işgaline yer alan sahnelerer, çalışma kampı, gerçekten hem kostüm, hem mekan, hem efektler etkileyici. Türk sinemasında Nazi işgalinin Kuzey Kafkasya tarafından anlatıldığı başka bir film var mı bilmiyorum. Fakat izlediğim en güzel dönem filmlerinden biri. Fakat, her güzel işin mutlaka bir kaç tane kusuru da oluyor tabi. Konusu okuduğunda iç acıtan hikayesi varken filmde bu temaların üzerine düşülmesi biraz abartı olmuş.Genele yaydığımızda izlerken sizi tatmin edecek bir film olarak görüyorum. 

2 yorum:

  1. Serkan Şenalp'in oyunculuğunu sevmiyorum, duygularımda yapay bir tat bırakıyor. Filmde ne duygular uyandıracak bende, merak etmekteyim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha önce izlediğim yapımlarında oyunculuğu konusunda bende donuk olduğunu düşünüyorum. Fakat filmde bu donuk ifadesini iyi toparlamış. Oyunculuk açısında gelişmeler var.

      Sil

Düşüncelerinizi lütfen benimle paylaşın..